Δράση

Για την επίτευξη των στόχων της, η Εταιρεία έχει αναπτύξει ποικίλες δραστηριότητες με πλούσιο επιστημονικό και λαομορφωτικό  έργο που υπηρετείται τόσο με τον προφορικό λόγο και τις σχετικές εκδηλώσεις όσο και με τις ποικίλες εκδόσεις της.

Συνοπτικότατα αναφέρουμε ότι ως προς τον εκδοτικό τομέα αξίζει να σημειωθεί ότι αριθμούνται 40 τόμοι επιστημονικών ερευνών και Πρακτικών Διεθνών Συνεδρίων σε ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα. Ακόμη, 70 περίπου λαομορφωτικά δημοσιεύματα,  που έχουν διανεμηθεί δωρεάν στην Ελλάδα και εκτός αυτής. (Τα περισσότερα έχουν εξαντληθεί).  Τέλος, έχουν εκδοθεί 3 τόμοι με τον τίτλο Αναζητήσεις, με επιστημονικές ομιλίες ευρυτέρου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εταιρείας.

Ως τώρα, έχουν οργανωθεί από την Εταιρεία και έχουν διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία 6 Διεθνή Ανθρωπιστικά Συμπόσια διεπιστημονικού χαρακτήρα με συμμετοχή επιφανών επιστημόνων (σε δύο από αυτά μετείχαν και κάτοχοι βραβείου Νόμπελ) και με διάφορα θέματα όπως: «Το έλλογο στοιχείο στην επιστημονική και στην εξωεπιστημονική περιοχή», «Ελευθερία και αναγκαιότητα στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Προοπτικές της σύγχρονης συνειδήσεως», «Ουτοπία» κ.λπ. Ως δείγμα της ευρείας αποδοχής που έχει η Εταιρεία, αναφέρουμε επίσης το πρωτοποριακό «Α’ Πανελλήνιο και Διεθνές  Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας», «πρωτοποριακό» διότι ήταν πράγματι το πρώτο –και ακόμη το μόνο, όσο και αν αυτό φαίνεται απίστευτο– πραγματικά Πανελλήνιο συνέδριο αρχαίας ελληνικής φιλολογίας που έχει οργανωθεί στην Ελλάδα.

Για όλα τα Συνέδρια έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχοι τόμοι Πρακτικών (βλ. δημοσιεύσεις).

Η Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με αδελφές εταιρείες του εξωτερικού, όπως λ.χ. η International Society for the Classical Tradition. Σχεδόν κάθε χρόνο η Εταιρεία προσκαλεί επιφανείς επιστήμονες του εξωτερικού για διαλέξεις και συζητήσεις. Μεταξύ πολλών άλλων έχουν προσκληθεί και οι εξής: o W. Schadewaldt (Tübingen), o O. Gigon (Bern), η P. Easterling (Cambridge), o αείμνηστος Ch. Segal (Harvard University), o W. Wyatt (Brown University), η Mary Lefkowitz (η γνωστή Αμερικανίδα καθηγήτρια των Ανθρωπιστικών Γραμμάτων, η οποία καταπολέμησε συστηματικά τη θεωρία του Αφροκεντρισμού), ο αείμνηστος H. Lloyd-Jones (Oxford), R. L. Hunter (Cambridge), P. Riemer (Saarbruecken) κ.ά. Ιδιαίτερα στενή ήταν η συνεργασία μας με μερικούς από τους παραπάνω, αλλά και την αείμνηστη καθηγήτρια της Σορβόννης και του Collège de France, Jacqueline de Romilly, επίτιμο μέλος της Εταιρείας.

Ως προς την προβολή των αξιών του ελληνισμού  στο εξωτερικό, αρκεί να σημειώσουμε πως η Eταιρεία μας διοργάνωσε και στελέχωσε θερινά Σεμινάρια επιμόρφωσης των αλλοδαπών καθηγητών των ελληνικών στη Mέση Eκπαίδευση των ευρωπαϊκών χωρών (από τη Pωσία  ως την Iρλανδία και την Iσλανδία) επί έντεκα (11) συνεχή έτη στο Kέντρο Δελφών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών.  Παράλληλα, σε συνεργασία με Kαθηγητές Πανεπιστημίου των οικείων χωρών διοργάνωσε επί μία πενταετία διαγωνισμούς ελληνικών, τα «Πύθια», για τους μαθητές των ευρωπαϊκών χωρών (με βραβείο και ταξίδι στην Eλλάδα για τους νικητές).

Advertisements
Δημοσιεύτηκε on 21/07/2010 at 9:54 πμ  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δράση  
Αρέσει σε %d bloggers: